KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
KRUŠNÉ HORY A PODKRUŠNOHOŘÍ
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  Krušné hory
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
 
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

43 Jeseníky [ Turistická oblast ]

VRBNO POD PRADĚDEM BRUNTÁL KRNOV VELKÉ LOSINY BÍLÁ OPAVA ŠUMPERK KARLOVA STUDÁNKA PŘÍBRAM ZLATÉ HORY PRADĚD JESENÍK REJVÍZ VRBNO POD PRADĚDEM BRUNTÁL KRNOV KARLOVA STUDÁNKA BÍLÁ OPAVA PRADĚD ŠUMPERK VELKÉ LOSINY ZLATÉ HORY REJVÍZ JESENÍK Jeseníky
...na střeše Moravy...
Oázy pohody, hřiště plná dobrodružství, chrámy kulinářských požitků - není těžké najít si v Jeseníkách to své místo, šité přesně na míru. Navíc je tu nezanedbatelná skutečnost, že po Krkonoších je Hrubý Jeseník druhým nejvyšším pohořím České republiky; bohatá síť turistických značených cest a množství rekreačních a sportovních center je v takové oblasti samozřejmostí. Lyžařská střediska jako jsou Ovčárna na Pradědu, Červenohorské sedlo a Ramzová se mohou chlubit nejlepšími sněhovými podmínkami v tuzemsku, lyžuje se na nich často od listopadu do poloviny května. Nechte se okouzlit krápníkovými jeskyněmi a krásou Rešovských vodopádů i vodopádů Bílé Opavy, projděte se rašeliništěm Rejvíz i kolem pramenů řeky Moravy pod vrcholem Kralického Sněžníku, obdivujte vyhaslé sopky v okolí Bruntálu, načerpejte nové síly a energii v Lázních Jeseník, Karlově Studánce nebo Velkých Losinách, vystoupejte na některou z rozhleden - a užijte si Jeseníky do sytosti.

- Velké Losiny - lázeňské městečko s termálními sirovodíkovými prameny a termálním koupalištěm, renesanční zámek s arkádami. Historická ruční papírna s tradicí nepřetržitého provozu od konce 16. století, expozice Muzea papíru.
- Zámek Úsov - od konce 19. století lesnické a lovecké muzeum s ojedinělými sbírkami, sbírka hlav velkých asijských a afrických zvířat a ručně malovaná mapa lichtenštejnských expedičních výprav. Výstava Fantastická zoologie.
- Jeseník - lázně založené v 19. století lidovým léčitelem V. Priessnitzem, propagátorem vodoléčby. Kolonáda, výletní okruhy k pramenům s četnými pomníky a kavárnami, muzeum.
- Rozhledna Zlatý chlum - 26 m vysoká kamenná rozhledna, výrazná dominanta okolí města Jeseník na Zlatém chlumu (875 m).
- Jeskyně Na Pomezí - labyrint úzkých a vysokých puklinových chodeb s řadou menších dómů, oblíbené zimoviště četných druhů netopýrů.
- Jeskyně Na Špičáku - první zmínka o nejstarší písemně doložené jeskyni ve střední Evropě z roku 1430. Labyrint s chodbami charakteristického srdcového profilu, na stěnách a stropech množství záznamů a nápisů i ze středověku.
- Rejvíz - národní přírodní rezervace, rozlehlá rašeliniště se vzácnými mechovými jezírky. Naučná stezka vedená po dřevěných povalových chodnících začíná u penzionu Rejvíz, v okolí zříceniny několika středověkých hradů.
- Lázně Karlova Studánka - prameny železité kyselky, lázeňské tradice od 18. století. Typické dřevěné lázeňské stavby s ojedinělým koloritem doplňuje lesopark s geologickou expozicí hornin z oblasti Jeseníků.
- Loštice - místo proslavené výrobou jediného původního českého sýru - olomouckých tvarůžků. V komplexu výrobny tvarůžků muzejní expozice s historickými stroji, zařízením a pomůckami k jejich výrobě.
- Praděd - nejvyšší vrchol Hrubého a Nízkého Jeseníku, zároveň nejvyšší hora Moravy (1492 m). Jeseníky mají pověst hor s vynikajícími sněhovými podmínkami, osada Ramzová (760 m) je nejvýše položenou rychlíkovou stanicí ve střední Evropě. Řada cykloturistických a naučných stezek.
- Zlaté Hory - starobylé hornické město s památkovou rezervací a muzeem, zajímavý skanzen s funkčními replikami středověkých hornických mlýnů a naučnou stezkou v údolí Ztracených štol. Poblíž na Biskupské kupě nejstarší rozhledna v Jeseníkách (1898) a poutní místo Panny Marie Pomocné s klášterem.

Z KALENDÁŘE AKCÍ

Akce, jež končí za více než 2 dny:

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 23.03.2005 v 09:38 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
 
Kalendář akcí oblasti
  Kalendář akcí oblasti
Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
Folklor a tradice
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba